You are here:   Naslovna O nama Istorijat
O NAMA

HISTORIJAT KLIZAČKO KOTURALJSKOG KLUBA BOSNA

Klizanje na ledu je u prošlim vjekovima bilo popularno i među sarajevskom omladinom. O tome su ostali pisani dokumenti još iz 1779. godine. Legendarni Joša Bakov, veliki zaljubljenik klizanja na ledu, pedesetih godina 20. vijeka okupljao je najhrabrije Sarajlije na “plazalištu“ koje se nalazilo na lokaciji Jezero kod Pionirske dolinl. Ipak, za stvarno klizalište trebalo je čekati otvorenje prve dvorane sa umjetnim ledom u Skenderiji, da bi se 1967. Godine u BiH počela organizovati prva prvenstva u klizačkim sportovima, prije svega u brzom klizanju.

Otprilike od tog vremena datiraju počeci aktivnosti klizača i trenera, koji će kasnije činiti okosnicu Klizačko koturaljskog kluba Bosna.

Klub je zvanično osnovan u januaru 1981. godine, sa trenerom Slobodanom Gavrićem. Inače, još sedam-osam godina prije tog datuma radila je grupa talentovanih klizača i klizačica, koji su se isticali svojim umijećem na terminima ledene dvorane Skenderija. Gavrić je zvanično postao trener Bosne 1981. godine, a do tada je održano čak šest prvenstava Sarajeva u brzom klizanju ( 1971, 1972, 1973, 1979, 1980. i 1981. godine). Pod Bosninim okriljem organizovano je Gradsko prvenstvo 1982. u Skenderiji, da bi se zvanično otvorile olimpijske ledene površine 14. decembra 1982. godine na Zetri.

Potrebno je napomenuti da je sve vrijeme organizovanog postojanja klizačkih sportova u Sarajevu, jedini nosilac njihovog razvoja i unapređenja bio i ostao Klizačko koturaljski klub Bosna. Kao takav, osnivač je Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, koji je ujedno član najstarije međunarodne sportske asocijacije Međunarodne klizačke unije (ISU), osnovane 1892. godine na Kongresu održanom u Ševeningenu (Kraljevina Holandija).

Jedan od inicijatora brzog klizanja na kratkim stazama bio je Slavko Burazerović, istaknuti sportski radnik. Veliki značaj dao je Organizacioni komitet ZOI'84 na organizovanju sportskih radnika u klizačkim sportovima i to putem održavanja seminara, nabavke opreme i finansiranja priprema.

Na XIV zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu u brzom klizanju učestvovali su članovi Bosne, Behudin Merdović i Bibija Kerla.

I prije Olimpijskih igara Sarajlije su mogle da prate prvenstvo bivše Jugoslavije u brzom klizanju. U to vrijeme, u radu sa Bosninim brzoklizačima pomaže i holandski stručnjak Ani Borking. I rezultati se vide već 1983. godine, na Drugom državnom prvenstvu održanom na Zetri 18. i 19. decembra, kada klizači Bosne preuzimaju primat od zagrebačkih i subotičkih klubova u brzom klizanju, u prvom redu Merdović. Uz sve odlične rezultate „starijih“, odličan uspjeh su postigle i mlade predstavnice Bosne, Ilijana Vavan i Mevlida Omerhodžić.

Na XIV ZOI na trenersko mjesto u Bosni dolazi Aleksandar Đanešić koji se profesionalno prihvata ove dužnosti. Od tog trenutka takmičari Bosne potpuno preuzimaju primat u državnoj konkurenciji, a Đanešić postaje i savezni selektor brzoklizačke reprezentacije.

Klub se sa velikim uspjehom takmiči na državnim prvenstvima i na ekipnim takmičenjima redovno osvaja prvo mjesto. U pojedinačnoj konkurenciji Bosnini predstavnici osvajaju gotovo sve medalje. Stoga su u brzoklizačkoj reprezentaciji na zvaničnim međunarodnim takmičenjima, evropskim i svjetskim prvenstvima nastupali gotovo isključivo Bosnini klizači.

U tom periodu porasla je popularnost klizačkih sportova, tako da se na Zetri znalo okupiti i po 2000 rekreativaca u jednom danu.

U KKK Bosna su djelovale sekcija za brzo klizanje na duge staze (long track), sekcija za umjetničko klizanje i sekcija za brzo koturanje.

U sekciji za umjetničko klizanje jedno vrijeme je radila i Vinda Sinkova, stručnjak iz Čehoslovačke. Ta sekcija se na saveznom nivou takmičila u konkurenciji mladih i starijih pionira. Među takmičarkama su se isticale Amila i Elma Alijagić, Enida Arslanagić, Jasenka Tutorić, Esma Alić i Renata Miličević. Pri klubu je djelovao i dječji ansambl koji je imao značajne nastupe na ceremoniji otvaranja i zatvaranja XIV ZOI, te evropskim i svjetskim prvenstvima održanim na Zetri i Skenderiji.

Organizacijom evropskih i svjetskih prvenstava u klizačkim sportovima propagiran je glavni grad Bosne i Hercegovine: 14. decembra 1982. Svjetsko prvenstvo u umjetničkom klizanju; 2. marta 1983. Svjetsko prvenstvo u brzom klizanju, a u periodu od 1991. godine još dva svjetska i evropska šampionata.

Najistaknutiji sportski radnici koji su značajno doprinijeli ekspanziji KKK Bosna bili su Nevenka Selimović, Sabrija Pojskić, Franjo Božur, Faruk Talić, Ševal Tutorić, Zrinka Karalejić, Zvonko Miličević, Slavko Burazor i drugi.

Prvi međunarodni suci u brzom klizanju bili su Slavko Maleč, Aleksandar Popović i Muamer Karajica. Predsjednik Odbora bivše Jugoslavije za brzo klizanje od 1989. do 1992. godine bila je Jasna Krivošić. Dosadašnji predsjednici KKK Bosna bili su: Nevenka Selimović, Ševal Titorić, Sabrija Pojskić, Faruk Talić, Hasan Dervišbegović, Zatko Akšamija i Zikrija Đonko. Sadašnji predsjednik je Babaić Nazif.

Od 1992. godine Klub funkcioniše i kao Klizački savez BiH. Rušenjem, paljenjem i potpunim uništavanjem Zetre u periodu od 1992. do 1999. godine zaustavljen je razvoj Kluba. Do agresije na BiH Klub je razvijao dva klizačka sporta i to brzo klizanje na duge staze (long track) i umjetničko klizanje, ali je nakon rata iz objektivnih razloga nepostojanja staze ugašen long track.

Renoviranjem Zetre 1999. godine Klub je reaktiviran i uz maksimalne napore ostao okosnica razvoja i sportskih uspjeha klizačkih sportova u BiH.

U poslijeratnom periodu veliki doprinos razvoju klizačkih sportova u BiH dao je i Enes Terzić, predsjednik Klizačkog saveza BiH i član Bosne.

Godine 1999. Klub je ponovo aktiviran, ponajviše zahvaljujući Amili i Elmi Alijagić, te Asimu Selimbegoviću, koji su kao bosnaši nakon obnove dvorane Zetra svoje znanje u brzom i umjetničkom klizanju odmah počeli prenositi novim generacijama.

Poseban doprinos obnovi rada Kluba dali su Zlatko Akšamija i Zikrija Đonko, koji su među najzaslušnijim za stvaranje plejade mladih uspješnih klizača , kao što su u brzom klizanju na kratke staze Nerma i Amir Ligata, Aida i Edin Branković, Mirza Ljubović, Nihad Bašić, Mirza Karić, Adna i Ademir Babaić, Samra i Asmir Selimbegović, Fatima i Ensar Omerhodžić, Tarik Omeragić, Anja Mušikić, Hana Hasanefendić, Lejla i Nejra Kahriman, Tarik Velić, Mak Krstić, Lamija Avdić, Mia Rogić, a u umjetničkom klizanju Naida Akšamija, Amila Knežević, Amna Salihbegović, Lejla i Alma Šehić, Kanita Čopra, Arijana Tirak, Azra Sinanović, Tamara Lukić, Naida i Nejra Kiso te Michael i Lucie Chrastecka......

Roditelji koji su prvi nakon rata povjerili svoju djecu Bosni omogućili su Klubu da prvi u istoriji, od osamostaljivanja BiH,  stvore takmičare i tako upiše nove stranice sportske istorije na našim prostorima.

 

ŠKOLA KLIZANJA

U periodu od 1999. do danas u Sarajevu je led postavljan u jedanaest navrata, i to u trajanju od mjesec do četrdeset dana godišnje. Iako da je to bilo nedovoljno i za adekvatne treninge, u Klubu su ipak uspijevali organizovati i škole klizanja. Klub je svake sezone u proteklih jedanaest godina u školi klizanja okupljao više od 300 mališana te je do sada školu prošlo oko 3500 sarajevskih dječaka i djevojčica.

 

KKK „BOSNA“ SIMBOL SPORTOVA NA LEDU

KKK „Bosna“ trenutno broji više od 40 članova (uzrasta od 5-20 godina) koji su raspoređeni u sekcije umjetničkog klizanja, brzog klizanja na kratke staze (short track) i opšta grupa sa kojima rade domaći treneri, a u sezoni leda angažujemo i trenere iz inostranstva.

U poslijeratnom periodu Bosnini takmičari, u klupskom ili reprezentativnom dresu BiH, učestvovali su u prosjeku godišnje na više od deset međunarodnih takmičenja kako u brzom klizanju na kratke staze, tako i u umjetničkom klizanju. Ostvarivali su zapažene rezultate, osvajali medalje i plasmane u finale u više disciplina u brzom klizanju, a uspješni su bili i u umjetničkom klizanju.

Bosnini takmičari su redovni učesnici svjetskih i evropskih prvenstava u umjetničkom i u brzom klizanju.

KKK Bosna predstavlja respektabilan klub kako u zemljama u okruženju tako i u Evropi.

Ne postoji ni jedno značajnije prvenstvo, kup ili takmičenje u Evropi na kojem klizači Bosne nisu bili pozvani i na kojem nismo učestvovali.

U posljednjih par godina na takmičenjima Danubia Cupa i Alpe Adrija Cupa, takmičenjima u Trentu, Minhenu, Beču, Segedinu, Beogradu i Zagrebu, Bosnini takmičari redovno osvajaju bar jedno od prva tri mjesta.

Samo u protekloj sezoni 2009/2010. godini Bosnini takmičari su osvojili 21 medalju, a na takmičenju Alpe-Adria Cup-u održanom u Celju i Zagrebu, brzoklizači (Branković, Omeragić, Babaić, Karić, Selimbegović, Bašić, Omerhodžić, Krstić, Avdić, Ljubović i dr.) su osvojili drugo mjesto i srebrni pehar kao drugi najbolji klub u brzom klizanju u regionu, a članovi „Bosne“ u umjetničkom klizanju takođe se uspješno i ravnopravno takmiče sa vršnjacima u okruženju i šire.

KKK Bosna je jedan od rijetkih klubova u BiH čiji su reprezentativci, Damjan Ostojić u umjetničkom klizanju i Edin Branković u brzom klizanju, bili kandidati za Olimpijske igre u Vancouveru 2010. u Kanadi.

Sve ove godine je KKK Bosna svojevrsni ambasador Olimpijskog Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Klizačko koturaljski klub „Bosna“ je konkretan primjer aktivnog učešća malih klubova u procesu vraćanja u sportske sfere života Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine u Evropu i Svijet.

Kao organizatori i domaćini Otvorenih prvenstava BiH u umjetničkom i u brzom klizanju dokazali smo profesionalnost i organizacijsku sposobnost i pokazali tradicionalno gostoprimstvo Sarajeva.