Bulgarian Open
Utorak, 20 Septembar 2011 07:41
samra_minhenReprezentativci BiH u brzom klizanju na kratke staze, Babaić Ademir, Bašić Nihad i Omeragić Tarik, ovog vikenda nastupili su na međunarodnom takmičenju Danubia Series 1, Bulgarian Open u Sofiji.

Ovi sportski ambasadori i ovog puta su u punom sjaju predstavili BiH.

Babaić Ademir je na kvalifikacijskim trkama na 500 metara u Junior B kategoriji oborio BiH rekord sa vremenom 45,49 izborivši učešće u finalu u skupini od 22 takmičara iz 10 zemalja, te je u konačnici zauzeo zavidno 6 mjesto svrstavši se u red sa budućim olimpijcima Mađarske i Rumunije: Liu Shaoangom i Gal-Oravcz Istvanomom.

Odličan nastup je imao i Omeragić Tarik (klizač Junior C kategorije) koji je u finalu trke na 500 metara zauzeo 5 mjesto sa brzinom od 48,61.

Naš najstariji takmičar Nihad Bašić (Junior A kategorija) je takođe imao odličan nastup zauzevši 11–tu poziciju u ukupnom plasmanu.

Danubia Serija predstavlja najznačajnije evropsko takmičenje u brzom klizanju na kratke staze i održava se u 6 zemalja Evrope. Osam klizača sa najboljih plasmanom učestvuje u finalnom takmičenju koje se svrstava u rang evropskog juniorskog prvenstva.

Na finalnom takmičenju su do sada BiH predstavljali klizači iz Klizačkog kluba Bosna i to Ademir Babaić, Tarik Omeragić i Samra Selimbegović.

Dosadašnji uspjesi naših reprezentativaca Bosnu i Hercegovinu svrstavaju u sami brzoklizački vrh.

Ovim uspjehom smo ujedno dokazali da je KKK Bosna bila i ostala rasadnik klizačkih talenata i nosioc razvolja klizačkih sportova.